Bio

Brechtje Kat houdt van theater en de wereld die schuilgaat achter, of onder de oppervlakte van alledag. Geen weg is haar te ver, geen pad te stijl om te gaan voor haar dromen. Geen haarspeldbocht wordt overgeslagen, geen hellingproef geschuwd. Dit is een theaterdier in hart en nier(en).

Geboren in een dorpje en opgegroeid op de boerderij van haar ouders droomt ze van theater. Als ze 20 is verruild ze de boerderij voor de “grote stad”. Ze gaat naar Amsterdam. Na een jaar op het conservatorium in Alkmaar studeert ze op de theaterschool in Amsterdam dans. Maar alleen dans en zang is niet genoeg. In 2005 verhuist Brechtje naar Antwerpen om te gaan studeren aan de Kleinkunst Academie aldaar, het Herman Teirlinck Instituut. In 2009 studeert ze af en met een diploma op zak, komt ze in 2010 terug in Amsterdam wonen.
Ze speelt in diverse theater- en TV producties, waaronder de Veenfabriek in Leiden, jeugdtheater Sonnevanck in Enschede en bij Theater RAST in Amsterdam. De serie Celblok H, en gastrollen in o.a. A’dam en Eva en Voetbalmeisjes.

Ondertussen werkt Brechtje ook aan haar eigen muziek. In oktober 2012 staat ze voor het eerst met haar soloprogramma “Vaarland” op de planken. Een voorstelling met sketches over het zoeken naar een thuisland omringt door prachtige liedjes.
“Kleinkunst op de klanken van fado en soul” (zie ook Theater). In november 2013 brengt ze haar werk uit op de CD Vaarland.
In 2016 staat ze hiermee in de finale van de Nekka-wedstrijd te Antwerpen!

Sinds augustus 2015 werkt Brechtje Kat samen met Tirza de Boer onder de naam KAT MET DE T VAN TIRZA. Dit cabaretduo behaalt in november van dat jaar de halve finale van Festival Cameretten. In de zomer van 2018 spelen zij hun voorstelling “Paradijsvogel” tijdens de Horizontour op Vlieland en Ameland.

In het najaar van 2018 is Brechtje te zien in de voorstelling Bloedbroeders van Theater RAST (zie speellijst). En in het voorjaar van 2019 in de voorstelling Lev van Theater Sonnevanck (zie speellijst).